Медицински център "Beaute", гр. Сливен

Bulgarian English Romanian Russian
  • slide3
  • SPA
  • plastic surgery 919x364
  • est derm 919x364
  • rehabilitation 919x364

Единственият в Източна България медицински център за естетическа хирургия! Четириетажната сграда е със застроена площ 1400 м2 с два хирургически блока и стационари. Центърът ще се грижи за самочувствието, красотата и здравето на своите пациенти.

Иновативни техники, високо квалифициран лекарски екип и забележително оборудване, събрало на едно място най-доброто в областта на пластична хирургия, естетичната дерматология, физиотерапията и лечение на трудно заздравяващи рани.

Доказани лекари специалисти ще работят в Медицинския център:
Проф. Трайков, пластичен хирург към Университетска болница Пловдив
Д-р Зънзов, пластичен хирург, Университетска болница Пловдив
Доц. Христакиева специалист по кожно – венерически заболявания към Университетска болница Стара Загора.

По време на престоя си пациентите ще имат възможност да бъдат настанени в луксозни стаи, ще разполагат с неограничен достъп до интернет, телефон, кабелна телевизия, рум сървиз.

Операционните зали са проектирани и построени по европейски стандарти, снабдени с климатична система, която дава гаранция за изключителна чистота и стерилност на инструментариума, персонала и апаратурата в нея. Съвременната анестезиологична апаратура позволява на лекарсия екип да контролира всички функции на организма по време на оперативната интервенция.

 

Д-р Соня Радкова: Рехабилитацията може да предотврати редица заболявания

dr radkovaД-р Радкова е завършила медицина през 1999 година. От 2008 година специализира „Физиотерапия и рехабилитация". Срещам се с нея в медицински център „Бюте", където работи отскоро.

- За мен този център е като оазис за физиотерапията в Сливен – с усмивка отговаря д-р Радкова на въпроса ми защо предпочита да работи тук. - Не знам дали сте видяла с какво разполагат, но в Сливен няма друго такова обзавеждане и оборудване. За мен като лекар това е много важно, защото мога да го предложа на пациентите. То е фактор за добри резултати от процедурите, пък и клиентите трябва да останат доволни и от лечението, и от обстановката. Има значение с какви апарати се правят процедурите, в каква обстановка, с какъв персонал.

- Каква е ролята на физиотерапията в лечението на заболяванията?

- Прави ми впечатление, че през последните 2-3 години пациентите все по-често започнаха да търсят физиотерапията, като избягват по-драстични медицински средства като операция и други инвазивни манипулации. Все по-често те залагат на физиотерапията и това за мен е много хубаво. Защото, ако повечето колеги лекари, специалисти преди да предприемат някакво инвазивно вмешателство, насочат пациента към физиотерапия, резултатът би бил много по-добър. Трябва да се знае, че физиотерапията, освен че лекува постоперативни усложнения, има страхотно място и в профилактиката. Ако тя се използва, това би довело до много по-малък процент на заболеваемост при пациентите и съответно – до по-бързо възстановяване тогава, когато се налага оперативно вмешателство.

- Но у нас, физиотерапията не е чак толкова популярна?

- За съжаление е така. Едва от 2-3 години физиотерапията се използва като профилактика. Според мен това е проблем между нас, лекарите. Много повече се залага на това да се вземе пациента, да се вкара в болница, отколкото този пациент да бъде посъветван от съответния специалист да опита с физиотерапия. Но в чужбина, тук ще говоря малко като политик, в страните от ЕС има огромни клиники за профилактика на най-различни заболявания и много по-малко се залага на оперативни вмешателства или ако има такова, задължително пациентът после се изпраща на физиотерапия. Затова в тези страни заболеваемостта е много по-малка и инвалидността е с много по-нисък процент, отколкото при нас.

- А при какви заболявания физиотерапията като профилактика има най-успешни резултати?

- Много добро средство за профилактика е при заболявания на опорно-двигателен апарат, на периферната нервна система,на централната нервна система. Включително и в областта на акушерство и гинекология, в областта на хирургия, в областта на ортопедия. Като се започне от детската възраст – гръбначните изкривявания и затлъстявания, и се стигне до всякакви оперативни вмешателства, включително смяна на стави, алопластики на тазобедрени и коленни стави и т.н...

- Това е възможно? Да предотврати такива наистина тежки операции?

- Зависи на какъв етап е пациентът. Хората нямат медицинско образование, те отиват при лекар, когато нещо ги боли. И се му доверяват. Ако на този етап колегата прецени, че пациентът може да започне физиотерапия – да. Една коксартроза, хваната в начален стадий, с физиотерапевтични средства може да предотврати смяна на ставата. Това са най-честите ставни заболявания – коксартрози, гонартрози. При малките деца с вродена луксация на тазобедрената става, ако това се хване от началото - било от педиатър, било от личен лекар - и детето се изпрати на физиотерапия, просто се избягват всякакви оперативни вмешателства. За това говорих преди малко - може би ние, лекарите, трябва да наблегнем повече на това!

- Кажете няколко думи и за следоперативното приложение на физиотерапията. Какви са основните методи, които се предлагат?

- Зависи за каква оперативна интервенция става въпрос. При интервенции в областта на опорно-двигателен апарат зависи при коя става, на какво място, какво е правено на ставата. Методиките са различни.

- А Вие каква предлагате в Център „Бюте" като разновидности на физиотерапията и възможности за лечение на различни заболявания?

- В този център може да се обслужват пациенти със заболявания на опорно-двигателен апарат. Като се започне от изкривявания в детска възраст, мине се през всички други проблеми на опорно-двигателен апарат - коксартрози, гонартрози, остеопороза, операции след алопластики на тазобедрени стави или смяна на коленна става. Пациенти с проблеми на периферна нервна система като плексити, радикулити, дископатии също могат да бъдат рехабилитирани тук и вече в по-малка степен, бих казала, пациенти със заболявания на централната нервна система, тоест след инсулти или след операции на главен мозък. Те са с много специфична патология и затова казвам - в много по малка степен могат да се рехабилитират тук. Зависи от много неща – от инсулта, от процента на възстановяване, зависи колко е засегната съответната половина на тялото и така нататък.

- Казахте, че Медицински център „Бюте" има много добра материална база. Бихте ли илюстрирали това с няколко примера?

- Да започнем със салона за лечебна физкултура, който разполага с абсолютно всички уреди, включително и клетка на Рюше, всички уреди за възстановяване на проблеми с горен крайник, долен крайник, тазобедрена става. След това минем през апаратите за ултразвук, за електростимулация с нискочестотни и средночестотни токове, магнит със соленоид, има един последно закупен много хубав апарат за магнитойонна фореза, който работи с колагенови ампули. Има и апарат за лазер тук. Искам да подчертая, че процедурите по физиотерапия тук вече минават през Здравната каса. Това позволява на всеки пациент, който е здравно осигурен, да използва услугите на „Бюте" център.

- А необходимо ли направление от специалист или може да се дойде директно при вас?

- За да дойде пациентът тук и да му бъдат изписани процедури, той трябва да носи направление за специалист физиотерапевт от личния лекар или от друг лекар специалист.

- А какво е най-специфичното, какви са тънкостите в работата на един лекар физиотерапевт. Какво трябва да знае и умее той като специалист?

- По принцип лекарят физиотерапевт трябва да има познания от всички области на медицината – ортопедия, хирургия, акушерство и гинекология, детски болести ... При нас идват пациенти от всички възрастови групи и с най-различни оплаквания. А тънкостта на тази специалност е да може лекарят да усети коя физиотерапевтична процедура би била най-добра за конкретния пациент с конкретното заболяване. Това е най-важното.

- Обикновено за физиотерапевтите се говори с малко пренебрежение...

- Така е, за съжаление. Но пак казвам - някъде се къса нишката на комуникацията между нас и другите колеги лекари.

- А колко сме изостанали в тази област - от Европа, например?

- Много сме изостанали. Пак за съжаление. Не знам чие задължение е това, но българинът няма достатъчно здравна култура. И никой не му обяснява, че много по-малко средства ще се дадат за профилактика, отколкото за лечение. Профилактиката би глътнала много по-малко пари и време за лечение, отколкото оперативното лечение и следоперативното възстановяване на един пациент.

Всичко това би могло да се спести и на хората, и на държавата, ако има добра профилактика.

Местоположение

  • гр. Сливен
    ул. "Хаджи Димитър" 19

За връзка с нас

  • 044 / 567 656
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Социални мрежи