Медицински център "Beaute", гр. Сливен

Bulgarian English Romanian Russian
  • slide3
  • SPA
  • plastic surgery 919x364
  • est derm 919x364
  • rehabilitation 919x364

Единственият в Източна България медицински център за естетическа хирургия! Четириетажната сграда е със застроена площ 1400 м2 с два хирургически блока и стационари. Центърът ще се грижи за самочувствието, красотата и здравето на своите пациенти.

Иновативни техники, високо квалифициран лекарски екип и забележително оборудване, събрало на едно място най-доброто в областта на пластична хирургия, естетичната дерматология, физиотерапията и лечение на трудно заздравяващи рани.

Доказани лекари специалисти ще работят в Медицинския център:
Проф. Трайков, пластичен хирург към Университетска болница Пловдив
Д-р Зънзов, пластичен хирург, Университетска болница Пловдив
Доц. Христакиева специалист по кожно – венерически заболявания към Университетска болница Стара Загора.

По време на престоя си пациентите ще имат възможност да бъдат настанени в луксозни стаи, ще разполагат с неограничен достъп до интернет, телефон, кабелна телевизия, рум сървиз.

Операционните зали са проектирани и построени по европейски стандарти, снабдени с климатична система, която дава гаранция за изключителна чистота и стерилност на инструментариума, персонала и апаратурата в нея. Съвременната анестезиологична апаратура позволява на лекарсия екип да контролира всички функции на организма по време на оперативната интервенция.

 

проф. Трайков: Виждам желание в Сливен нещата да се правят на Европейско ниво

Проф. ТрайковОт месец един от най-добрите пластични хирурзи у нас – проф. Д-р Иван Трайков оперира в Сливен, в новооткрития медицински център „Бюте". Професор Трайков е главен републикански консултант за Южна България по изгаряния, пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Основател и началник на Клиниката по изгаряния, пластична, естетична и реконструктивна хирургия в Университетската болница в град Пловдив.

А първите му лекарски години са свързани със Сливен.

Именно с този любопитен факт започва нашият разговор:

- Да, работил съм в Сливен, преди време... Работил съм със стария д-р Рохов в хирургията и съм с чудесни впечатления от работата си тук ...

- Това ли е причината да дойдете да работите отново в Сливен?

- Не само. Но този край ми е мил. Все пак, 10 години съм работил тук, още когато завърших през 1968 година, по разпределение...

- Вероятно има немалко хора, които Ви помнят, а и Вие тях.

- Имам колеги тук, някои се пенсионираха, някои работят в частни болници. Д-р Консулов, д-р Петкански от хирурзите... Но - минало е доста време.

- Все пак, как стана така, че започнахте работа за медицински център „Бюте"?

- Имахме един предварителен разговор, поканиха ме на откриването, видях какво представлява клиниката. И ето че вече идвам и оперирам, макар да ми е малко трудно, тъй като имам ангажименти и в клиниката в Пловдив. Но пък медицинският център в Сливен е добре и хубаво направен.

- А като оборудване?

- Доста добре! Виждам голямо желание нещата да се направят както трябва. Това, което е направено, наистина е направено с вкус и функционално. Сигурно в процеса на работата ще има нужда от още някои допълнителни неща като апаратура, но това, с което центърът разполага, е на много добро ниво. Наистина разполага с апаратура, отговаряща на световното ниво.

- А за колко време се изгражда един добър пластичен хирург?

- Пластичната хирургия има много дълга история в света. В България тази история е доста по-кратка. Навремето не се обръщаше много внимание на тези неща, а ако се правеше нещо, то беше между другото из операционните в общите хирургии, и то не така, както би трябвало да се прави. След това се обособи пластична хирургия като втора специалност, като първа обаче трябваше да се вземе общата хирургия. Аз съм точно от това поколение. Никога не съм мислил, че ще се занимавам с пластична хирургия, но в живота понякога има някои неочаквани обрати. Стана така, че през 1980 година ме натовариха с разкриването на нова клиника по изгаряния и пластично-възстановителна и естетична хирургия в Пловдив. Това са двете най-реномирани клиники - в София е „Пирогов" и другата е нашата в Пловдив. Смело мога да кажа, че пловдивската е чудесно направена.

Тъй като съм и в ръководството на Асоциацията по пластична хирургия, съумяхме да направим така, че специалността пластична хирургия да стане и основна специалност. И така от няколко години младите лекари, след 5 години стаж, преминали през обща хирургия, естетична, реконструктивна, изгаряния и т.н., могат да се явят на изпит за пластичен хирург.

- Има ли интерес?

- Има! Има интерес, но в доста голям процент той е комерсиален. Навремето никой не се занимаваше с пластична хирургия, и дори доста се неглижираха нещата. Но сега има доста голям наплив за придобиване на специалност по пластична хирургия. Което, впрочем, никак не е лесно. Трябват много труд, много четене, да се натрупа опит... И даже тези 5 години са малко. Някои от младите се провалят на изпитите, продължават да се готвят, явяват се пак и т.н.

- Говорим за хора, които искат сериозно да се занимават с пластична хирургия. Защото във вашите среди има и, може би силно казано, шарлатани...

- Не мога да кажа шарлатани. Но преди години, когато нещата се променяха, стана така, че много хора започнаха да практикуват, без да имат специалност пластична хирургия. Разбира се, по тази причина имаше и някои пропуски. Е, разбира се, в хирургията винаги може да има и усложнения, всичко става, но имаше и доста подвеждане на пациенти. Докато в последните 5-6 години нещата се канализираха. Пластичните хирурзи, които придобиха специалност, взеха нещата в свои ръце и хората с доверие отиват при тях. И почти не се поддават на рекламите! Което е радостно, защото - когато се работи нещо, то трябва да се работи професионално и добре.

- Как стоят нещата с материалите и консумативите за пластичната хирургия, една друга интересна тема?

- Фирмите предлагат абсолютно всичко, на пазара няма дефицит. Проблемът е, че тези материали са скъпи. Включително и за болниците, които оформят центрове по пластична хирургия. А и много от нещата пациентите трябва да си закупят сами...

- И затова се правят компромиси с качеството и с марките, понякога?

- Не би трябвало! Компромис не би трябвало да се прави с нищо, според мен. Може да направиш компромис на детето си, вместо да го плеснеш, да му се скараш - това е компромис.

- А как стои днес пластичната хирургия у нас, на фона на европейската?

- Аз съм работил и в чужбина и по принцип нашите лекари са с много добра подготовка - по всички специалности, не само в пластичната хирургия. И в много страни нашите лекари се търсят, приемат се като добри професионалисти. И аз се гордея с това.

- Как стоят нещата с оборудването в България?

- Трудно, но винаги е така. От това страдат най-вече държавните болници, защото имат поставен лимит от държавата...

- А вие как се справяте в Пловдив?

- Работим , справяме се. Трудно, но успяваме.

- Има ли нещо, с което особено се гордеете във вашата клиника?

- Първо се гордея със състава си. Като започнете от санитарите, през сестрите и стигнете до лекарите. Гордея се с екипа си, той работи чудесно, професионално, ангажиран е, работи с голямо внимание към пациентите. Радва ме, че повече от 90% от пациентите с най-добри чувства и благодарности напускат клиниката.

- А като професионални умения? Посочете нещо конкретно?

- Например, споменах Ви, че при нас изгаряния се лекуват. При тях имаме и много тежки и не рядко смъртни случаи. Но пък сега едно младо момче, с 80% изгаряния, вече е пред изписване.

- Наистина ли?

- Имаме много спасени пациенти с над 60% , до 70, 80 и дори 90% изгаряния. Тези 90% са големи, тежки случаи. При тях не само лечението е трудно, с големи разходи са. За един такъв пациент касата плаща 9 000 лв. за лечение, а цялото то струва над 100 000лв. Наскоро премиерът Борисов посети клиниката. Видя как са нещата, остана доволен, и даже извика финансовият министър и му каза да види какви пари дава касата и колко струва един пациент.

- Дано това повлияе по някакъв начин, защото възстановяването на хора след изгаряния е сложен и продължителен процес...

- Трудно е! След състояние на тежки изгаряния, пациентите са с разни дефекти, контрактури по тялото. Трябва да се коригират някои неща, да се доведе лечението докрай, за да станат те отново пълноценни хора.

- Какво трябва да знаят хората, откъде да тръгнат, когато имат проблем?

- Първо трябва да направят консултация при специалист. После да се планират операцията и лечението.

- Казахте, че за някои случаи има клинични пътеки?

- За някои случаи – да, и за тежките дефекти също има клинична пътека. За съжаление, няма клинична пътека, и това ме тревожи и съм го повдигал не едни път, за млади жени, които са с ампутация на гърдата и носят подплънки. При тях може да се направи операция, да се сложи гърда и всичко да е нормално, даже да се съблекат на плажа. Но това струва пари и не всяка жена може да си го позволи. Говорим за суми от 3 до 5-6000 лв. И според мен държавата трябва да направи нещо, да поеме поне една част. Защото това е една тежка и психологическа травма, особено за една млада жена. Мисля, че ще се решат и тези неща, но полека - лека.

- Сблъсквате ли се от време на време с желания, които са леко безумни – от рода на прекомерна пластика на лице, на тяло?

- Да, има някои, които прекаляват. Имаше една такава, която искаше да я оперирам от горе до долу, защото другата седмица щяла да заминава за Италия и искаше едни операции от главата до петите. Аз й казах, че не мога, а тя ми отговори, че имала много пари. Посъветвах я - ако намери някой, който да направи това нещо, да му даде парите, но аз не мога.

- Какъв е Вашият съвет към по-младите ви колеги?

- Преди всичко да бъдат подготвени, и то много добре! И да работят със сърце и професионализъм.

Мариана Иванова

Пластичните хирурзи проф. д-р Иван Трайков и д-р Елеан Зънзов ще работят в медицински център "Бюте" в Сливен по два дни в седмицата.

Телефони за записвания за консултации: 044/ 56 76 56 и 0884/941 410.

Местоположение

  • гр. Сливен
    ул. "Хаджи Димитър" 19

За връзка с нас

  • 044 / 567 656
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Социални мрежи